4 interesante feitjes die u waarschijnlijk nog niet wist over ramen en deuren

 

  • Feit #1: Glazen ramen werden voor het eerst gebruikt door de Romeinen

Vóór de komst van glazen ramen was een “raam” in wezen een gat in de muur. Van de Romeinen wordt gezegd dat ze de eerste glazen ramen gebruikten, waarbij glasblaastechnieken uit het oude Egypte werden gebruikt. De eerste bekende “glazen” ramen werden waarschijnlijk rond 100 na Christus geproduceerd door de Romeinse Egyptenaren. Deze ramen waren extreem dik en bijna onmogelijk om naar buiten te kijken. Het zou bijna millennia duren voordat ramen zo transparant werden als we ze nu kennen.

  • Feit #2: Het woord raam “opening voor licht”

Het Latijnse woord voor raam is fenestra en kan ook vertaald worden als “gat in de muur”, “loopgat”, “opening voor licht” of “kans”.

Feit #3: De God van de deuren

Januari is vernoemd naar Janus, de God van de deuren, die de eerste maand van begin, einde, overgangen en openingen symboliseert. Om Janus te eren, bouwden de Romeinen hun deuren om in hun huizen te zwaaien, om Janus en hun gasten binnen te verwelkomen.

Feit #4: De oudste deur ter wereld

Men denkt dat de oudste deur ter wereld meer dan 5100 jaar oud is. Het werd opgegraven in Zürich en verouderd door de jaarringen in het bos. Het oude Egypte werd echter beschouwd als de eerste die deuren gebruikte, een eenvoudige plaat hout met scharnieren.

 

 

 

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top